Pagini

joi, 8 noiembrie 2012

Maramuresul si portile de lemn

Judetul Maramures este situat in partea de nord vest a Romaniei. Pe langa peisajul geografic deosebit pe care il ofera, aici puteti intalni case memoriale, muzee, monumente arhitecturale traditionale (peste 200), biserici din lemn.

Cum in Maramures prelucarea lemnului s-a dezvoltat mai mult decat in celelalte regiuni, multe dintre obiectivele turistice au ca element principal lemnul.
Poarta Maramureseana este construita din lemn de stejar si este considerata unul dintre simbolurile importante ale judetului. Portile ei au fost de multe ori comparate cu celebrul ”Arc de triumf”si se stie ca aspectul exterior al costructiilor au niste semnificatii deosebite fiind costruite de ”nemesii” care traiau candva in aceste locuri.

La muzeul de etnografie si arta populara din Baia Mare s-au pastrat cateva colectii de pecetari ale fratilor Victor si Iuliu Pop si a preotului Mircea Antal din Breb, acestea fiind obiecte din lemn pastrate cu sfintenie de catre femei in lada cu zestre, nelipsite candva din casa femeilor din Maramures, pe care le foloseau in mancarea painilor rituale precum pastele si prescura.

Portul popular este un alt element important, traditional pe care trebuie sa-l vezi daca ajungi in Maramures. Cu un stil autentic, neschimbat odata cu trecerea anilor, localnicii imbraca cu mandrie acele haine sustinand traditionalele spectacole ale regiunii.

Articol complet pe Cazare.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu