Pagini

joi, 20 decembrie 2012

Legenda despre Cascada Cailor din Maramures

O puteti intalni langa statiunea turistica Borsa in Muntii Rodnei, Maramures. Cascada s-a format de la apele din topirea zapezii si a ploilor de peste an, care sunt stranse intr-un circ glaciar dupa care se varsa pe versantul foarte abrupt al Revervatiei Piatra Rea. Cascada este formata din trepte de cadere libera aflate la o distanta de 40  sau 20 de metri una de cealalta. Cadearea de apa a cascadei ajunge pana la 90 de metri si se gaseste la o altitudine de 1000 de metri.

Ca multe alte atractii turistice din Romania si aici exista o legenda. Se spune ca datorita locului bogat in pasune, oamenii preferau sa isi tina hergheliile de cai pe meleagurile Muntelui Piatra Rea. Insa acestia obisnuiau sa fie atacati de ursii flamanzi din zona, care aveau o strategie de a incolti animalele in zona prapastiei. Astfel o herghelie de cai s-au aruncat in cascada, fapt ce a dat si denumirea de ”Cascada Cailor”. Insa nu doar cunoscuta cascada este cea care a luat denumirea din cauza legendelor locului, Podul Cailor fiind denumirea circului glaciar, iar paraul care se gaseste pe abrupturi poarta deumirea de Izvorul Cailor.

O alta legedena spune ca pe vremea navalirilor tatare, o herghelie formata din cei mai frumosi cai ai zonei, s-au aruncat de pe stanci, pentru a nu cadea prada turcilor. Se spune ca cascada s-a format din lacrimile morosenilor care isi iubeau foarte mult caii, si ca astia veneau in fiecare an la o data anume la cascada cu nevestele si feciorii lor, aruncau flori in ea in amintirea cailor pierduti, si le povesteau fiilor despre intamplarea cu herghelia de cai, pentru ca acestia sa povesteasca la randul lor si generatiilor urmatoare.

Citeste tot articolul aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu