Pagini

vineri, 3 august 2012

Taxe de Autostrada

Taxele de autostrada in Europa conform Calatoresc.ro "Taxele de autostrada in Europa" sunt:

Ungaria
Aici sunt alte reguli: se plateste taxe doar pe autostrada, nu si pentru drumurile nationale. Pe bonul fiscal, achizitionat de la terminalele ZebraPay, se trece obligatoriu numarul masinii si tara in care s-a inmaticulat masina, posesorul cat si valabilitatea.
Atentie La iesirea din autogril politia sta la control, controlul se face prin camere de filmat (la fel ca si in Romania) .

Pretul este de 7 euro /4 zile minim. Ungurii au un sistem electronic foarte bine pus la punct, iar in cazul neachitarii ei, amenzile pot ajunge pana la concurenta sumei de 300 de euro.
Detectorul radar este permis.

Italia
Vinieta se plateste doar pe autostrazi, pe celelalte rute ocolitoare, drumuri nationale, nu e necesara platirea vinietelor. La intrarea pe autostrada de la bancomat, idem intrarea unei parcari cu autotaxa sau aeroporturi vei primi un tichet, iar la iesirea de pe autostrada se plateste in functie de distanta parcursa, adica 7 euro/100 km. Pentru cei care au card platesc cu cardul, la fel iau si ei tichet - TelePass ,dar acestia au un dispozitiv in masina idem gps, care se declanseaza automat si plata se face automat.

De exemplu de la Trieste la Modena am platit 18 euro pentru 133 km. Taxa de autostrada se plateste in functie de cate axe are masina, de ex. 2 axe masina mica.
Atentie FARA DETECTOR RADAR, este interzisa utilizarea lui, in caz contrar amenzile sunt foarte mari, iar daca nu se plateste amenda se poate ajunge la confiscarea masinii.

Austria
Vineta se lipeste pe pabriz langa oglinda sau in coltul stang al parbrizului, daca nu risti amenda care e usturatoare. Se poate cumpara din orice benzinarie.
Vinieta costa 7 euro/10 zile . Pe autostrazile austriece calatoria te costa intre 8 euro si 13 euro, iar pentru traversarea celor trei tunele existente, vei plati intre 5 si 8 euro.
Detectorul radar este permis.

Cehia
In Cehia, vinieta costa 8 euro /1 saptamana si 12 euro/1 luna. Tichetul trebuie sa fie obligatoriu lipit pe parbriz, daca nu, risti o amenda usturatoare.

Slovenia
Vinieta se lipeste obligatoriu pe parbriz, in caz contrar se aplica amenzi de 150 euro si se adauga si plata rovinietei. Aceasta se depisteaza printr-un dispozitiv special de catre politisti.
Pretul vinietei este 15 euro/saptamana si 30 euro/luna.
Detectorul radar este permis.

Franta
In Franta fiecare drum are propria taxa, iar unele autostrazi au portiuni diferite de taxare. Vei plati pe portiuni, sumele incep de la 20 euro pana la 50 de euro. Estimativ costul taxei este de 5 Euro / 100 km. In general trecerea peste podurile si prin tunelele importante se achita taxe de la 5 pana la 30 Euro.
Atentie! Detectorul radar nu este permis si daca esti prins risti amenzi cam mari.

Bulgaria
Pretul vinietei este de 5 euro pe saptamana si se poate achizitiona atat de la benzinarii, cat si de la tonetele care se gasesc pe marginea drumului imediat dupa ce treci granita. Nu toate benzinariile accepta euro la cumpararea vinietei, de aceea e bine sa ai leva la tine sau un card.

Belgia
Nu exista autostrazi cu taxe in Belgia, doar la traversarea Tunelului Liefenhoeks, din Antwerp, exista o taxa de aproximativ 5 Euro.

Germania, Olanda, Danemarca, Irlanda, Finlanda , Suedia , Cipru, Estonia, Malta si Luxemburg sunt tari europeane ce nu au taxe de autostrada.

Grecia
Exista doua autostrazi cu taxa in Grecia. Una dinspre Atena spre Thessaloniki si cealalta de la Atena spre Peloponnesus. Taxele sunt in jur de 2 Euro.

Portugalia
Exista o autostrada cu taxa, "Auto-Estrada", ce face legatura intre Lisabona si Porto, in rest nu exista alte taxe de autostrada.

Spania
Autostrazile expres ale Spaniei, "autopistas" sunt toate cu taxa si sunt identificate prin litera A. Taxele sunt aprox. 8 Euro / 100 km. La trecerea Tunelului del Cadi se plateste 10 Euro.

Slovacia
In Slovacia se merge pe sistem de vigneta, iar taxa este de aproximativ 5 Euro / saptamana.

Polonia
In Polonia se plateste doar pe autostrada A4 suma de 2 Euro, in rest nu au taxa de autostrada. Se mai achita o taxa la Podulul East Link si la trecerea prin Tunelul M50-Dublin.

Regatul Unit – Marea Britanie
Pe autostrada M6 se achita o taxa intre 3 si 5 Euro, in functie de ora si ziua cand se intra. Autoturismele cu remorca sunt taxate suplimentar.
Pentru a intra in centrul Londrei se achita o taxa de 10 Euro / autoturism.

Despre Letonia si Lituania nu avem informatii cum ca ar exista taxe de autostrada.

Romania
La noi in Romania, dupa cum stim, se plateste rovinieta pentru a se putea circula pe drumurile nationale. Pretul ei este de aproximativ 3 euro / 7 zile, 7 euro / 30 zile, 13 euro / 60 zile sau 28 euro / 12 luni.

Iti multumesc ca ai cititi acest blog turistic :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu