Pagini

joi, 30 august 2012

Vacanta in Rasca la Pensiunea Matis

Aflată la 55 de km de judeţul Cluj, în comuna Râşca, pensiunea Matiş beneficiază de 7 camere, 5 băi şi 2 săli de mese.

Lucrăm cu turişti stăini în general, în special în timpul verii. Am avut turişti din toate colţurile lumii, inclusiv din Japonia, Australia sau California. Toţi au fost foarte încântaţi şi mulţumiţi de mâncarea şi primirea de care au avut parte. Chiar dacă unii dintre ei erau profesori universitari la Facultatea de Informatică din Sidney sau simpli muncitori în fabrici, ei nu fac diferenţe. Se bucură de lucruri simple….şi majoritatea vor să încerce să mulgă văcuţa sau să dea o mană de ajutor la adunatul fânului. Aici nu se ţine cont de statutul social pe care îl au în societate. Există copii la 9 sau 10 ani care spun că nu au mai văzut găina. Pentru că nu toţi au norocul de a locui sau a avea bunici la ţară.

Grupurile de turişti sunt din Olanda, Belgia sau Israel.

Cei din Olanda sau Belgia au pregătit un circuit de 10 zile împreună cu un ghid turistic care îl fac pe jos. Între 12 si 28 km pe zi. Le place natura şi plimbările în aer liber, tocmai de aceea optează pentru acest circuit. În fiecare seară sunt aşteptaţi la pensiuni cu mâncăruri tradiţionale, cu o bere sau un vin la alegere şi cu o prajitură de casă sau cu o placintă cu brânză de oaie. Le plac mâncărurile noastre şi sunt tare încântaţi de pâinea de casă.

Mulţi dintre ei s-au mai întors şi a doua dată; atunci îţi dai seama că au fost pe deplin mulţumiţi.

 Turiştii din Israel au pregătit un pachet turistic de 7zile. Ei nu merg pe jos ci închiriază jeep-uri din Bucureşti şi vizitează ţara-n lung şi-n lat. La pensiunea noastră se opresc doar să mănânce. Au aflat de mâncarea doamnei Jeny Matiş dintr-un articol dintr-o revistă scris de un turist care a călcat pragul pensiunii şi care a rămas uimit şi plăcut impresionat. La ei în ţară nu există mămăligă de exemplu şi mulţi cred că e desert şi o mănâncă cu gem (nu râdeţi). Ei vizitează biserici de lemn, mori de apă, muzee...le plac lucrurile frumoase iar la ei frumos înseamna lucru facut de mână; portul popular de exemplu sau ştergurile de pe pereţi. Vor să afle cum au trăit strămoşii noştri. De aceea trebuie să avem mai multa grijă de lucruri simple cum sunt morile de apă de exemplu (am aflat că sunt tot mai puţine în ţară) pentru că se poate face turism din asta...important este să şi vrem.

De aceea optează pentru acest circuit. Sunt bine primiţi de către români, ceea ce îi încântă. Dar sunt dezamăgiţi de drumurile nostre sau de mizeria care o întâlnesc la tot pasul....

Avem o ţară frumoasă dar trebuie să o protejăm. Puţini dintre ei ştiu despre România, de aceea trebuie să facem mai multă publicitate, şi să-i chemăm la noi...dar nu ştim cum. Nu încă.......

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu